محل تبلیغات شما

در قسمت قبل گفتم که عبارت :(ناله های گریه آلود آن امام راستین وبزرگم را که همچون این شیعه گمنام وغریبش) تشبیه ادبی نیست .

 اما چرا این عبارت ، با توجه به آن که همه خصوصیات یک تشبیه را دارد ،نمی تواند از نظر ادبی  یک تشبیه به حساب آید ؟

از نظر ادبیات ، تشبیهی ارزش ادبی دارد که خیال انگیز وغیر واقعی باشد و ذهن انسان را برای درک ارتباط بین مشبه ومشبهٌ به  به تلاش وادارد واز رهگذر درک این ارتباط لذت ادبی به انسان دست دهد ؛ مثلاً وقتی شما می گویید: احمد از نظر قامت مثل سعید است » آیا می توان  این جمله را یک تشبیه به حساب آورد یا خیر ؟جواب آری است؛ چون تمام خصوصیات یک تشبیه را دارد ( مشبه ، مشبهٌ به ، ادات ووجه شبه ) . این تشبیه یک  تشبیه حقیقی است نه مجازی .اما از نظر ادبی نمی توان برای این تشبیه ارزشی قائل شد ؛ چون نه خیال انگیز است ونه غیر واقعی ونه هیچ لذتی حاصل از این تشبیه به انسان دست می دهد .

 به تشبیهاتی مثل : علی از نظر نیرو مثل احمد است یاحسین مثل محمد بازی می کند یا خانه ما مثل خانه شما بزرگ است و. تشبیهات حقیقی می گویند که ارزش ادبی ندارند.

 تشبیهات ادبی بیشتر بر پایه مجاز هستند تا حقیقت .قد او مثل سرو است . لبش مثل لعل است . ابرویش مثل کمان است و تمامی این تشبیهات بر پایه مجاز هستند .در عالم واقع هیچ قد انسانی سرو نمی شود ویا لبی لعل یا ابرویی کمان.   بنا بر این ، اساس تشبیهات  ادبی باید بر پایه  مجاز باشند نه حقیقت ؛ زیرا احسن ( زیبایی ) ادبیات بر اساس اکذب ( دروغ) است . عصر زمستانتان به خیر وشادی . حسن دهقان    

 

سری پر زشرم وبهایی مراست ( درس گذر سیاوش از آ تش ، سال دوازدهم )

آرایه ها ومعنی بند پایانی درس بوی جوی مولیان فارسی سال دوازدهم

 ( ای دیو سپید پای در بند / ای گنبد گیتی ای دماوند  ) در س دماوندیه سال دوازدهم

تشبیه ,مثل ,ادبی ,، ,یک ,پایه ,از نظر ,تشبیه به ,بر پایه ,این تشبیه ,یک تشبیه

مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما

آخرین ارسال ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

پايگاه مقاومت شهيد سليمان خاطر تره دان یادداشت های مصطفی بیان